Шефицата на ЕЦБ им ги одзеде мобилните телефони на колегите пред седницата: Достa од протекување информации во медиумите

4

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ги конфискувала мобилните телефони на колегите пред минатонеделниот состанок и ги опоменила за објавување клучни информации во јавноста пред да донесат одлуки, изјавија два извори за Ројтерс.

Протекувањето информации го вознемири и нејзиниот претходник Марио Драги, забележува Ројтерс.

На членовите на Управниот совет им беше кажано да ги предадат своите мобилни телефони во среда, на првиот ден од седницата, кога на дневен ред беше изборот на Клаудија Бух за главен банкарски супервизор на ЕЦБ, велат извори запознаени со ова прашање.

Мобилните телефони им се вратени откако Бух беше назначен за претседател на Единствениот надзорен одбор, кој надгледува повеќе од стотина најголеми кредитори во еврозоната, додаваат изворите, пишува Пословни дневник.

Шефот на ЕЦБ одлучи да побара мобилни телефони на колегите затоа што во 2018 година, информациите за изборот на актуелниот претседател на одборот Андреа Енрија се појавија во медиумите пред официјалното објавување, велат изворите.

ЕЦБ одби да ги коментира информациите за телефоните.

Лагард на почетокот на седницата го критикуваше протекувањето информации, а и се придружија неколку колеги.

Неколку недели по почетокот на нејзиниот мандат во 2019 година, Лагард на состанокот во Германија вети дека повеќе ќе ги слуша мислењата на членовите на одборот и ќе донесе одлуки дури откако ќе бидат претставени.

За возврат, таа ги замоли да не ги критикуваат повторно по објавата и да ги држат внатрешните несогласувања подалеку од медиумите и да ги остават телефоните додека нивните колеги зборуваат.