Шефот на американската банка Морган Стенли ќе поднесе оставка

21

Извршниот директор на Морган Стенли, Џејмс Горман, ќе се повлече од функцијата шеф на компанијата во следните 12 месеци, рече тој на годишното собрание на акционери на банката во петокот.

„Конкретниот тајминг на транзицијата на извршниот директор не е одреден, но Бордот и моите очекувања се тоа да се случи во одреден момент во следните 12 месеци. Ова е моменталното очекување во отсуство на големи промени во надворешното опкружување“, рече Горман.

Горман, кој е еден од американските банкарски директори со најдолг стаж, стана извршен директор во јануари 2010 година.

Тој ќе служи како извршен претседател „извесен временски период“ за да му помогне на Морган Стенли да се пресели во следната ера на лидерство, рече Горман (64).

Одборот на директори има тројца високи внатрешни кандидати во план за потенцијално преземање на позицијата извршен директор.

Горман, исто така, рече дека верува дека Морган Стенли е добро изолирана од превирањата во банкарскиот сектор, по колапсот на три регионални кредитори.

„Во мојата сега долга кариера, видов многу средини. Некои предизвикуваат, некои не. Некоја криза, некоја не“, рече тој. „Останувам извонреден оптимист за иднината на Морган Стенли и нашата поширока економија.

Акциите на Morgan Stanley паднаа за 2,1% до петок напладне.

Горман, роден во Австралија, го наследи Џон Мек на чело на компанијата по финансиската криза во 2008 година, во која компанијата претрпе загуби од милијарди долари и ги погоди нејзините основни бизниси, вклучително и инвестициското банкарство и секторите за управување со богатство.

Горман е во голема мера заслужен за водењето на сеопфатната трансформација на Морган Стенли, со што банката го зголеми својот бизнис за управување со богатство и диверзифицираше далеку од ризикот. Под негово водство, Морган Стенли купи две компании клучни за оваа промена, вклучително и договор од 13 милијарди долари за стекнување на онлајн брокерот E*Trade во 2020 година и стекнување од 7 милијарди долари на инвестицискиот менаџер Итон Венс.

Во 2013 година, Морган Стенли го купи преостанатиот удел на Ситигруп во нивното заедничко вложување за управување со богатство, Смит Барни, откако компаниите првпат ги споија своите брокерски оддели во 2009 година. Тој бизнис оттогаш беше преименуван во Morgan Stanley Wealth Management.

Фирмата, исто така, ја започна својата Алијанса за ментално здравје за деца во 2020 година, со цел да им помогне на децата и младите во нивното ментално здравје.

„Приватниот сектор има можност и обврска да го направи својот дел за да се погрижи младите да го добијат третманот што им е потребен и што го заслужуваат“, напиша Горман во CNN Business Perspectives 2020.

Фото:Freepik