Шефот на Apple годинава ќе добие 40% помала плата

33

На извршниот директор на Apple, Тим Кук, оваа година ќе му биде намалена годишната плата за повеќе од 40 отсто. Од Apple велат дека самиот Кук побарал намалување по критиките од акционерите.

Комитетот за компензација на Apple му додели вкупна „целна компензација“ од 49 милиони долари за 2023 година.

„Комитетот за компензација ги избалансира повратните информации од акционерите, одличните перформанси на Apple и препораката на г-дин Кук да ја прилагоди својата компензација во светлината на добиените повратни информации“, рече Apple во поднесувањето до американското финансиско набљудување.

Со овој потег годишната основна плата на Тим Кук ќе остане на 3 милиони долари, а бонусот ќе биде до 6 милиони долари. Би-би-си јавува дека најголемата разлика е во бројот на акции што ќе ги добијат.

Кук минатата година доби акции во вредност од 75 милиони долари од компанијата, од кои половина се базираа на успехот на берзата на Apple. Тој може да добие до 40 милиони долари оваа година, со три четвртини во зависност од перформансите на акциите.

Неговата вкупна плата минатата година ја надмина планираната сума од 84 милиони долари и всушност изнесува 99,4 милиони долари. Таа бројка вклучува 630.600 долари за лично осигурување и 712.500 долари за користење на приватен авион.

Богатство од 1,7 милијарди долари
Под Кук, Apple стана првата компанија која достигна пазарна вредност од 3 трилиони долари, пред да падне на околу 2,1 трилиони долари за време на бурната година за технолошката индустрија, пишува Индекс.

Личното богатство на 62-годишникот е околу 1,7 милијарди долари, според магазинот Форбс. Кук ветил дека ќе го подари целото свое богатство до крајот на животот.

Платата на Кук е 1.447 пати поголема од платата на просечниот вработен во Apple.