Шефот на Apple награден со 100 милиони долари во 2021 година

208

Извршниот директор на Apple Inc. Тим Кук заработи скоро 100 милиони долари во 2021 година, годината кога наврши 10 години како главен извршен директор на компанијата и го предводеше производителот на iPhone до рекорден профит за време на глобалната пандемија.

Неговиот вкупен пакет за наградување изнесува 98,7 милиони долари и е зголемен за повеќе од 500% во споредба со 14,8 милиони долари во претходната година, според годишните документи на технолошкиот гигант доставени до Комисијата за хартии од вредност и берзи, цитирани од Wall Steet Journal.

Apple го користи лансирањето на новите iPhone-и со можност за 5G и фактот што работниците и студентите кои останаа дома за време на пандемијата купуваат повеќе iPad и таблети. Акциите на компанијата пораснаа за околу 80% минатата година и продолжија да растат во последните денови за накратко да ја зголемат пазарната вредност на Apple на над 3 трилиони долари оваа недела, по што паднаа. Профитот и приходите на Apple во фискалната 2021 година ги надминаа претходните рекорди на компанијата, а продажбата достигна 365 милијарди долари.

Основната плата на Кук од 3 милиони долари останува непроменета.

Најголем дел од зголемувањето на планот за наградување на менаџерот е генериран од обезбедувањето на ограничени акции во вредност од 82,3 милиони американски долари. Во 2020 година, на првиот ден од фискалната 2021 година, Apple му обезбеди на Кук нов долгорочен план за плаќање за акциите што треба да се купат од 2023 до 2025 година, нудејќи му поттик да продолжи да работи како извршен директор во тој период. Кук (61) се приклучи на Apple во 1998 година.

Според документацијата, тој и другите извршни директори добија бонуси околу двојно повеќе од целната плата откако Apple ги надмина своите внатрешни финансиски цели. Годишното генерално собрание на акционерите на Apple е закажано за 4 март.

Минатата година се навршија 10 години откако Кук ја презеде позицијата главен извршен директор од ко-основачот Стив Џобс непосредно пред неговата смрт. „Ова беше извонредна деценија за Apple, а во 2021 година Кук беше платен во акции за прв пат откако беше промовиран во извршен директор“, се вели во соопштението на компанијата. Според извештаите, акциите на Apple пораснале за повеќе од 1.100 отсто во деценијата, што е околу три пати повеќе од зголемувањето на S&P 500.

Покрај минатогодишниот план за наградување, Кук се стекна со права на претходно издадени акции во вредност од 754 милиони долари.

Тој претходно изјави дека планира поголемиот дел од своето богатство да го донира во филантропски цели.