Шефот на Ауди: Производителите на автомобили треба целосно да се откажат од фосилните горива до 2040 година

187

Европските производители на автомобили треба целосно да се откажат од фосилните горива до 2040 година, изјави извршниот директор на Audi, Маркус Дуесман.
„Да бидеме храбри како Европејци и да преземеме целосно напуштање на фосилните горива од 2040 година“, рече Дисман на прес-конференција.

„Мораме да ја вложиме целата наша енергија во електрични возила на батерии“, додаде тој.

Audi планира да престане да продава автомобили со мотори со внатрешно согорување од 2033 година, а Volkswagen, на кој му припаѓа Audi, има намера да го стори тоа од 2035 година во Европа, а подоцна и во Кина и САД.

Другите производители на автомобили, како што е BMW, предупредуваат дека фокусирањето само на производство на електрични возила би можело да биде прерано, додека побарувачката за класични автомобили останува висока.

Дискусиите за можното ембарго на рускиот гас во светлината на инвазијата на Москва на Украина извршија притисок врз компаниите и владите да ги прошират инвестициите во обновливи извори на енергија. Така, Mercedes-Benz најавува инвестиции во ветерна и сончева енергија.