Шефот на Binance зборуваше за иднината на крипто-берзите

91

Говорејќи во интервју за подкастот на Bankless, шефот на Binance, Чангпенг „CZ“ Жао предвиде дека DeFi и децентрализираните берзи (DEX) далеку ќе ги надминат нивните централизирани конкуренти во следната деценија.

„Мислам дека за пет или десет години, децентрализираните берзи ќе бидат поголеми од централизираните… Би рекол за 10 години макс, DEX [и] DeFi ќе бидат поголеми од CeFi“, вели тој.

Додека CZ призна дека ќе биде потребно долго време за централизираните берзи да се „скршат“, тој предвиде дека на децентрализираните платформи ќе им требаат само уште 5 до 10 години за да доминираат на пазарот. Иако е биково настроен за DeFi, извршниот директор на Binance сè уште верува дека централизираните берзи ќе ја играат својата улога „за многу децении што доаѓаат“.

CZ објасни дека клиентите се чуствуваат удобно со централизираните берзи и дека многу клиенти ќе продолжат да претпочитаат користење на е-пошта и лозинка во однос на алтернативата на децентрализирана мрежа. Тој ја издвои генерацијата на неговите родители како група која би била особено отпорна на идејата да користи шифриран USB стик за пристап до нивниот приватен клуч.

Сепак, Жао предвиде дека децентрализираната технологија и нејзиниот кориснички интерфејс ќе продолжат да се подобруваат за да станат „многу поупотребливи“. Тој тврди дека на некој начин, децентрализираните опции се „всушност полесни за користење“ поради недостатокот на KYC процеси кои често се досадни за берзите и нивните корисници.