Шефот на BlackRock се сомнева дека биткоинот некогаш ќе стане валута

40

Извршниот директор на BlackRock, Лери Финк, се сомнева во практичноста на користење на биткоин за секојдневни трансакции, повторувајќи дека криптовалутата треба јавно да се смета само како класа на средства.

Во интервју за CNBC, Финк изјави дека генерално верува во биткоин, гледајќи го како алтернативна форма на складирање на вредност, но не и како кандидат за замена на националните валути.

Не верувам дека некогаш ќе биде валута. Верувам дека тоа е класа на средства“, прецизира Финк.

Сепак, тој верува дека дигиталните валути на централната банка (CBDC) ќе дојдат до израз во блиска иднина.

„Мислам дека ќе создадеме дигитални валути, за тоа ќе користиме технологија. Ќе користиме блокчејн“, изјави тој.