Шефот на компанијата што го разви ChatGPT: Не знаеме како вештачката интелигенција ќе влијае на изборите во САД

43

Сем Алтман, шеф на компанијата OpenAI, која го разви ChatGPT, верува дека човештвото моментално е на пат кон самоуништување како вид, но истакнува дека решението би можело да биде вештачката интелигенција.

„Потребна ни е технологија ако сакаме да напредуваме десетици или стотици милиони или илјадници милиони години“, рече извршниот директор на панелот во средата на самитот на Азиско-пацифичката економска соработка во Сан Франциско.

Така, Алтман му се придружи на Крис Кокс, директор на производи во Meta Platforms Inc. и постариот потпретседател на Google, Џејмс Маника, со пофални зборови за вештачката интелигенција на сцената. Но, триото исто така истакна дека технологијата носи ризици пред големата изборна година во САД, пренесува Блумберг.

„Не разбираме целосно како ќе функционира тоа“
„Кога станува збор за избори, опасната работа не е всушност она што го разбираме, постоечките слики и видеа, туку сите нови работи“, рече Алтман. „Сè уште непознати ризици може да вклучуваат можни иновации во персонализираното убедување. Не разбираме целосно како тоа ќе функционира“, рече тој.

Кокс рече дека Мета презела прилично сериозен фокус на својата улога на изборите и истакна дека иако вештачката интелигенција би можела да ги влоши некои проблеми со дезинформациите, таа исто така би била корисна за откривање штетна содржина пред да се шири.

Кокс додаде дека Мета работел со различни луѓе, вклучително и функционери на Белата куќа и други избрани лидери, кога го развивал својот јазичен модел за вештачка интелигенција, Лама 2. „Мислам дека сите тие чекори се неопходни“, рече Кокс. „Не можете само да кажете: „Верувај ни“.

Што е со надзорот со вештачка интелигенција?
Алтман, кој беше гласен за потребата од владин надзор на вештачката интелигенција, рече дека не се потребни големи регулаторни промени за сегашните верзии на технологијата, но наскоро ќе бидат потребни.

„Не ни треба тешка регулација овде и сега, но веројатно за следните неколку генерации“, рече тој. „Но, во одреден момент кога моделот може да направи еквивалентно производство на цела компанија, или цела земја или цел свет, можеби ќе сакаме колективен надзор околу тоа.

Фото: Facebook