Шефот на Луфтханза: Хаосот во воздушниот транспорт ќе трае до зима

27

Гужвата и проблемите со летовите се „нерешливи на краток рок“ и патниците ќе се соочуваат со тоа со месеци, предупреди во вторникот извршниот директор на Луфтханза, Карстен Спор.

Авиопревозот на патници е под притисок и на земја поради недостиг на персонал, и во воздух, наведе во изјавата до корисниците шефот на најголемата авиогрупа во Европа.

Иако превозниците и аеродромските оператори планираат да вработат илјадници луѓе само во Европа, „ова проширување на капацитетот ќе ја стабилизира ситуацијата само во зима“, додава Спор.

Се извинуваме на патниците

Тој им се извини на патниците дека „подигнувањето на сложениот воздушен систем практично од нула за време на пандемијата на сегашните речиси 90 проценти“ не е доволно за „саканата сигурност и точност“.

Самата групација „Луфтханза“ нема доволно персонал во одредени области, признаа Спор и најавија враќање на приземјениот, голем „Ербас А380“ во сообраќај.

„Ова беше нашата прва пандемија“

Спор, исто така, им се обрати на вработените во посебна порака, признавајќи дека Луфтханза „претерувала“ со намалување на трошоците во обид да се надмине загубата од пандемијата од повеќе од 10 милијарди евра.

Грешките ги оправда со единствен предизвик. „Целосно отворено, ова беше првата пандемија за администрацијата и за мене“.

Во првата пандемија, патничката авијација масовно отпушти вработени и слета голем дел од возниот парк.

Многумина од отпуштените најдоа друга работа, па туристичкиот налет по ублажувањето на мерките пролетва драматично ги преоптовари стеснетите грла на аеродромите.

Покрај тоа, многу линии се пренасочени поради војната во Украина и санкциите против Русија.