Шефот на најголемата американска банка: Успешен лидер не мора да биде најпаметната личност или која работи најмногу и најтешко

89

Според Џејми Димон, претседател и извршен директор на JPMorgan Chase, најуспешните лидери имаат одредени клучни особини.

„Понизноста, отвореноста, правичноста и автентичноста“ се најважни – успешен лидер не мора да биде најпаметната личност или личноста која работи најмногу и најтешко, рече Димон, кој ја предводи најголемата банка во САД и надгледува повеќе од 250.000 вработени ширум светот, како што објави главниот уредник на LinkedIn, Даниел Рот во неодамнешното видео.

„Менаџментот навистина значи работа, следење, дисциплина, планирање, анализа, факти. Тоа е, исто така, доведување на вистинските луѓе во тимот, убивање на бирократијата, сето тоа“, рече Димон. „Но, клучот за успешно лидерство не е само тоа.

Станува збор за „почитување на луѓето“, не само за харизма или „моќ на мозокот“, рече тој.

Имањето на овие особини, исто така, ја зголемува продуктивноста, заедно со успехот, рече Димон. Ако сте „себични“ или „приземете заслуга“ кога тоа не е оправдано, другите „нема да сакаат да работат“, што ќе влијае на ефикасноста на работата.

Димон ги бара овие квалитети кај кандидатите кога вработува. Кога интервјуира или оценува унапредување, Димон си поставува неколку прашања за кандидатот, вклучувајќи: „Дали би работел за оваа личност? Дали би сакал моето дете да работи за таа личност?“

Размислува и дали кандидатот „ја презема вината“ и „како се однесува кога нешто ќе тргне наопаку“.

Во својата улога како извршен директор, Димон рече дека се обидува да го практикува она што го проповеда.

„Никој не би рекол дека Џејми Дајмон е скромен“, рече тој во јули, „но јас се однесувам кон сите исто и очекувам исто. Би сакале да работите за мене ако мислите дека се грижам, ако се однесувам праведно со вас, ако ги третирам сите подеднакво“, додаде тој.

За да постигнете успех, „однесувајте се со луѓето онака како што сакате да ве третираат“, рече Димон. „Едноставно – почитувајте ги луѓето“.