Шефот на ОПЕК бара поголеми инвестиции во нафта и урамнотежена климатска политика

14

Генералниот секретар на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) Хајтам Ал Гаис повика на зголемени инвестиции во експлоатација на нафта за да се задоволат глобалните потреби, истовремено велејќи дека климатската политика треба да биде „поурамнотежена и праведна“.
„Императив е сите страни вклучени во денешните преговори за климата да застанат за момент и да ја разгледаат пошироката слика“, рече шефот на ОПЕК на енергетската конференција во Каиро. Според него, секој треба „да работи на енергетска транзиција која е уредна, инклузивна и помага да се обезбеди енергетска безбедност за сите“.

Војната во Украина доведе до енергетска криза во текот на изминатата година, што ги зголеми цените на нафтата и природниот гас. Додека европските земји брзаат да најдат други извори за замена на руските извори на енергија, меѓу еколозите постои страв дека кризата повторно ќе се сврти кон употребата на фосилни горива и ќе почне да ги напушта обврските во борбата против климатските промени.

Така, американскиот претседател Џо Бајден минатата недела за време на неговиот годишен говор за состојбата на земјата рече дека нафтата ќе ни треба уште најмалку една деценија. Според Блумберг, нафтениот гигант Шел веќе стави до знаење дека ќе ги запре забрзаните инвестиции во обновливите извори на енергија, додека нафтениот гигант БП ќе го забави планираното затворање на производството на нафта и гас.

Ал Гајс на енергетската конференција рече дека нафтената индустрија страда од хронично недоволно инвестирање веќе неколку години и затоа ќе има потреба од 500 милијарди долари годишни инвестиции до 2045 година.

За генералниот секретар на ОПЕК, следниот климатски самит COP28 на крајот на годината во Обединетите Арапски Емирати ќе биде нова можност за истражување на инклузивни, одржливи и консензуални решенија за климатските промени.

Обединетите Арапски Емирати предизвикаа доста изненадување и контроверзии кога го назначија шефот на националната компанија за нафта и гас Аднок Султан Ал Џабер за претседател на самитот COP28, кој, според Блумберг, е за производителите на фосилни горива да бидат на самитот. во првите редови на разговорот за климатските промени ако светот сака да премине кон почисти извори на енергија.

Фото: Pixabay