Шефот на Ryanair е самоуверен: Ќе го избришеме подот со секоја друга авиокомпанија во Европа

26

Европскиот нискобуџетен гигант Ryanair е посветен на екстензивен раст и стекнување на поголем удел на пазарот од конкурентските авиокомпании во Европа, бидејќи има за цел да го удвои патничкиот сообраќај до крајот на 2034 година.

Во интервју за Фајненшл Тајмс, извршниот директор на авиокомпанијата Мајкл О’Лири, рече дека „нема повеќе раст во Европа“, а Рајанер има доволно простор да го украде пазарниот удел од своите конкуренти во Западна Европа.

„Сè додека не направиме нешто глупаво – што е секојдневен предизвик во оваа индустрија – ќе продолжиме да го бришеме подот со секоја друга авиокомпанија во Европа“, е сигурен О’Лири во супериорноста на компанијата што ја води.

Удвојување на патничкиот сообраќај
Ryanair, како што пишува веб-страницата Simple Flying, се наметна како доминантна сила на пазарот на нискобуџетни превозници, особено во однос на патничкиот сообраќај. Во фискалната година што завршува март 2023 година, ирскиот нискобуџетен превозник успешно превезе вкупно 170 милиони патници, што е значително зголемување од 13% на нивоата пред пандемијата.

Одејќи напред, авиокомпанијата постави уште поамбициозни цели, со цел да го удвои патничкиот сообраќај за да достигне 300 милиони до 2034 година. Затоа не е изненадување што Ryanair активно се стреми кон значителен раст со голема решителност.

Во согласност со оваа цел, авиокомпанијата неодамна направи значителна нарачка до 300 авиони од Боинг во вредност од 40 милијарди долари, од кои 150 се тековни нарачки.

На 9 мај беше објавена нова нарачка за најголемата верзија на семејството Boeing 737 MAX, 737 MAX 10. Новата нарачка на Boeing 737 MAX на Ryanair го зголемува вкупниот број MAX нарачани од ирскиот буџетски превозник на 360.

Флотата на Рајанер
Во моментов, авиокомпанијата има вкупно 544 авиони во својата флота низ нејзините пет подружници.

Флотата на авиокомпанијата се состои од 410 Boeing 737-800, 104 Boeing 737 MAX и еден Boeing 737-700. Просечната старост на флотата на Ryanair е 9,4 години.

Фото: Facebook