Шефот на Саудиската национална банка:Мислам дека пазарите бараат приказни за актерите да ги потврдат своите грижи

45

Шефот на Саудиската национална банка, која е најголем акционер на Credit Suisse, Амар Ал Кудаири изјави дека паниката и падот на акциите на банката се неоправдани.

„Ако погледнете како падна целиот банкарски сектор, за жал, се чини дека Credit Suisse беше само изговор за многу луѓе. Мислам дека пазарите бараат приказни за актерите да ги потврдат своите грижи“, рече Ал Кудаири за CNBC.

„Тоа е паника, мала паника. Верувам дека е сосема неоправдано, без разлика дали се работи за Credit Suisse или за целиот пазар“, додаде тој.

Ал Кудаири ја даде изјавата за CNBC неколку часа откако Credit Suisse објави дека ќе позајми до 50 милијарди долари од швајцарската централна банка. А токму изјавите на Саудијците предизвикаа пад на акциите на банката бидејќи, како што пренесуваат медиумите, рекле дека повеќе нема да му помагаат финансиски на Credit Suisse.

Не знам од каде доаѓа зборот помош

Но, претседателот на саудиската национална банка изјави за CNBC дека Credit Suisse дури и не побарал финансиска помош.

„Немаше разговори со Credit Suisse за давање помош.

Не знам од каде доаѓа зборот помош, од октомври немало никакви дискусии“, рече тој.

Тој повтори дека банката нема да го зголеми учеството над сегашните 9,9 отсто.

„Пораката не е сменета, истото е од октомври. Тогаш јасно артикулиравме дека нема да одиме над 9,9 проценти. И да сакаме, има премногу компликации од аспект на регулатива и почитување. Вчерашната пораката беше иста“, додаде тој.

За SVB

Тој, исто така, ги коментираше неодамнешните последици од колапсот на банката во Силиконската долина, за која рече дека се разликува од финансиската криза во 2008 година, велејќи дека чекорите преземени од американските регулатори за заштита на штедачите ги спречиле понатамошните стравови.

„Имавме неуспех минатата недела, но тоа не е ни блиску, нема врска со она што го видовме во 2008 година. Ова е само еден изолиран инцидент, регулаторите ја прекинаа секоја можност за прелевање“, рече тој.

Фото: facebook