Шeфот на шведската централна банка го спореди биткоинот со поштенски марки

34

Шведската централна банка го спореди тргувањето со криптовалути и биткоин со собирање и продажба на поштенски марки. Главната грижа на раководството е неможноста дигиталните средства да функционираат и да напредуваат без поддршка од финансиските регулатори или владата.

Според Стефан Ингвес, гувернер на шведската централна банка, приватните пари ќе се соочат со огромна загуба на пазарот за криптовалути. Тој ја даде оваа изјава на финансиски настан во Стокхолм.

Во исто време, Ингвес не негира дека е можно да се заработи мало богатство со тргување со криптовалути – но тоа е можно и со тргување со поштенски марки.

Различни претприемачи како Илон Маск и менаџери на фондови како што се Кети Вуд го поддржуваат пазарот на дигитални средства, но во исто време некои регулатори и централни банкари го споредуваат пазарот на криптовалути со типичната формација на балон, што порано или подоцна ќе пукне.

Претходно оваа година, гувернерот на Шведската централна банка рече дека биткоинот најверојатно ќе биде предмет на регулација, бидејќи неговата популарност расте.

Неговата изјава беше потврдена со постапките на бројни регулатори ширум светот, а последен пример беше американската SEC, која се закани дека ќе ја тужи Coinbase за понуда на кредитни производи.