Шефот на Светска банка: Дозволете им на банките да позајмуваат повеќе

38

„Ќе бидат потребни месеци и месеци, а можеби и две години за да се ограничи инфлацијата“, рече Дејвид Малпас, шеф на Светската банка во CBS.

Според него, САД и другите економии се соочуваат со стапки на инфлација кои не се забележани со децении.

Рекордна инфлација и недостиг на клучни стоки како нафта, ѓубриво и пченица значат дека „ за некои земји ќе биде многу тешко“ да избегнат рецесија, рече Малпас.

„Поголемиот дел од светот „се гаси“ поради недостаток на ѓубрива. И тогаш тој недостиг на култури ќе трае со години“, рече Малпас, предупредувајќи дека недостигот на храна може да доведе до „нестабилност“ во посиромашните земји.

Светска банка го коментира сегашното зголемување на каматните стапки во развиените економии како нешто што може да ја „урне“ светската економија.

„Закрепнувањето од стагфлацијата во 1970-тите бараше нагло зголемување на каматните стапки од страна на главните централни банки на напредната економија со цел да се задуши инфлацијата, која предизвика глобална рецесија“, напиша Светска банка во јунскиот извештај за глобалните економски изгледи .

Малпас предложи претседателот на Федералните резерви Џером Пауел да се фокусира помалку на зголемување на каматните стапки и да почне да користи регулаторни алатки на централната банка за да ја скроти инфлацијата.

Банките нека позајмуваат повеќе“, рече Малпас. „Тоа би можело да внесе повеќе пари во синџирот на снабдување, олеснувајќи ги ограничувањата на понудата што ја активираат моменталната инфлација“, пишува Bankar.me.