Шефот на вештачката интелигенција: Ако луѓето добијат отказ поради вештачка интелигенција, ќе најдат нови и подобри работни места

67

Иако со години се зборува за тоа како вештачката интелигенција и автоматиката ќе ги заменат луѓето на многу работни места, се чини дека многу луѓе дури со појавата на ChatGPT сфатија какви се можностите на вештачката интелигенција и како тие навистина би можеле да станат заменливи еден ден. И тој ден може да дојде многу побрзо отколку што повеќето можеа да замислат.

Процесот на замена на луѓето со машини и алгоритми, се разбира, нема да биде брз и ќе се одвива постепено, а сите се прашуваме што ќе се случи за пет или десет години кога вештачката интелигенција навистина ќе може да изврши многу работи, па дури и повеќето работи кои луѓето прават денес. Едно од најлошите сценарија е дека милиони ќе останат без работа и нема да можат да најдат нови работни места бидејќи сите потенцијални работни места веќе ќе бидат пополнети со машини.

Извршниот директор на OpenAI, компанијата која го создаде ChatGPT, вели дека луѓето не треба да се плашат од тоа сценарио. Како што напиша Сем Алтман во објавата на платформата X на Маск, она што е важно да се разбере е дека системите засновани на вештачка интелигенција не се подобри од луѓето во извршувањето на работните места, туку во извршувањето на различни задачи. Како пример за тоа како вештачката интелигенција може да им помогне на компаниите и да го забрза бизнисот, тој зазеде објава на извршниот директор на логистичката компанија Flexport Рајан Петерсен во која напиша пофалби за ChatGPT. Тој се пофали дека ChatGPT решила работа која вообичаено им одзема на операторите околу 30 минути работа за само дваесет секунди и најави дека слична тактика ќе примени и на бројни други задачи и работни места во неговата компанија.

Затоа, сè повеќе работни места и задачи ќе извршува вештачката интелигенција, но Петерсон не напиша како тоа ќе важи за луѓето, односно дали има намера да отпушти дел од вработените поради ова.

Додека Сем Алтман вели дека сега нема причина за паника поради вештачката интелигенција која ни ги краде работните места бидејќи технологијата ќе ни овозможи да ги извршуваме нашите работи побрзо и поефикасно, тој исто така напиша дека не сака да го сокрие фактот дека на долг рок вештачката интелигенција системите ќе можат да извршуваат не само одредени задачи, туку и работните места што луѓето ги работат денес. Но штом ќе се случи тоа, Алтман е убеден дека ќе најдеме нови и многу подобри работни места. Ќе биде интересно да се види кои ќе бидат поинтересните работни места.

Според извештајот на McKinsey од јули оваа година, до 2030 година околу 12 милиони луѓе најверојатно ќе го променат своето поле на работа поради вештачката интелигенција, додека според извештајот на Goldman Sachs од март, оваа технологија ќе замени седум проценти од вработените во САД. (најмногу во административни занимања), а вештачката интелигенција ќе подобри повеќе од 60 проценти од работните места во таа земја.

Фото: Facebook