Шел оствари добивка од 6,2 милијарди долари во третиот квартал

8

Британскиот нафтен гигант Шел во четвртокот објави добивка во третиот квартал од 6,2 милијарди долари, приближно во согласност со проценките, бидејќи компанијата имаше корист од повисоките цени на нафтата и маржите за рафинирање.
Според LSEG, аналитичарите очекуваа прилагодена заработка од 6,48 милијарди долари.

Компанијата, исто така, објави откуп на акции од 3,5 милијарди долари што ќе се случи во следните три месеци.

Големите енергетски компании бележат рекордна година на заработка, поттикната од скокот на цените на фосилните горива.

БП во вторникот објави пад на добивката во третиот квартал на годишна основа од 8,15 милијарди долари на 3,293 милијарди долари, под проценките на аналитичарите.

Цените на нафтата драстично се зголемија во текот на кварталот поради низа фактори, вклучително и намалувањето на понудата од Саудиска Арабија и Русија, додека Меѓународната агенција за енергетика соопшти дека пазарите на нафта ќе останат на работ поради ескалацијата на конфликтите на Блискиот Исток.