Shell започна потрагата по шистов гас во Турција

60

Нафтена-гасната компанија Royal Dutch Shell започна истражувањето на резервите од шистов гас во Турција. Освен тоа, компанијата мисли и за побарувачката и екстракцијата на нафта во Црното Море во соработка со турската TPAO, соопшти денеска главниот извршен директор на Shell Питер Возер и министерот за енергетика на Турција, Танер Јилдиз, а ги пренесува Reuters.
Shell започна да дупчење за шистов гас минатата недела во наоѓалиште Saribugday 1, Југо-источна Турција. Компанијата потпиша спогодбата за соработка со Турција и Медитеранот во ноември минатата година.
Од ТРАО претходно соопштија дека ќе добиваат 70% од добивката во Saribugday 1 гас, а останатото количество ќе останува за Shell.