Шест најдобри бизнис книги за 2020 година

119

Во година одбележана со нарушувања и неизвесност, избрани се потесен список книги којшто се осврнува на критичните деловни проблеми, од иднината на работата до важноста на технологијата, на оригинален, пријатен и провокативен начин, коментира Роула Калаф, уредничка на магазинот Financial Times.

1. Deaths of Despair and the Future of Capitalism – Anne Case and Angus Deaton

Основната премиса на американскиот сон е секоја генерација да помине малку подобро од своите родители. Во 2015 година, добитникот на Нобеловата награда, економистот Ангус Дитон и колегата економист Ен Кејс, открија дека Америка повеќе не го исполнува тоа ветување.

Смртта меѓу белците од работничката класа во земјата всушност се зголемувала, а животниот век се намалувал. Главниот виновник била таканаречената “смрт во очај“ предизвикана од самоубиство или злоупотреба на супстанции. Овој бестселер истражува што тргнало наопаку и што треба да се стори во врска со тоа.

2. No Filter – Sarah Frier

Опишана како “крајна инсајдерска приказна за Инстаграм“, оваа книга на новинарката на Bloomberg, Сара Фриер, всушност дава поглед позади сцената на Силиконската долина и како таа навистина работи.

No Filter ги поврзува феноменалното детално известување за експлозивните раскажувања на приказни што допираат до сржта на тоа како Instagram ги обликува нашите животи, без разлика дали ја користите апликацијата или не. Многу повеќе од деловна приказна, тоа е приказна за културата, славата и на крајот, човечката поврзаност “, напиша Тејлор Лоренц во New York Times, нарекувајќи ја “најзабавната книга што ја прочитал во последните неколку години“.

3. No Rules Rules – Reed Hastings and Erin Meyer

За ова длабоко нуркање во единствената култура на Netflix, извршниот директор и професор на бизнис школа добија препорака од Сатја Надела, извршен директор на Microsoft.

“Увидот во оваа книга е од непроценливо значење за секој што се обидува да создаде и одржува организациска култура“, рече Надела.

4. Reimagining Capitalism: How Business Can Save the World – Rebecca Henderson

Бидејќи светот во моментов буквално и метафорички гори, скоро сите се очајни да дознаат како да се спаси ситуацијата, вклучително и капиталистите. Ако тоа е случај и со вас, можеби ќе сакате да ја земете оваа книга на професорката од Харвард, која се обидува да претстави како остварувањето профит може да се помири со поздраво општество и поздрава земја.

5. If Then: How the Simulmatics Corporation Invented the Future – Jill Lepore

Можеби не сте чуле за Симулматика, но оваа компанија од времето на Студената војна направи многу за да го изгради модерниот свет во кој живееме. Ископувала податоци, целела кон гласачи, манипулирала со потрошувачите, ја дестабилизирала политиката и го нарушила знаењето – децении пред аналитиката на Facebook, Google…

Оваа книга истражува една заборавена историја што навестува на проблемите на денешните гиганти од Силиконската долина.

6. A World Without Work – Daniel Susskind

Роботите доаѓаат да ни ги земат работните места. Дали тоа ќе биде кошмар или утопија? Книгата го води читателот низ ова прашање, испитувајќи ги аргументите на мислителите од обете страни на дебатата и поставувајќи ги предизвиците на светот во кој машините работат повеќе, за луѓето да работат помалку.

Според New York Times, оваа книга треба да биде задолжителна за секој потенцијален претседателски кандидат кој размислува за економијата на иднината. А можеби и за нас останатите.