Шпанија им помага на домаќинствата со отплата на хипотеки

20

Шпанската влада постигна начелен договор со банките за мерки за помош на повеќе од милион ранливи домаќинства со отплата на хипотеки, објави Министерството за економија.

Околу три четвртини од шпанските граѓани поседуваат станбени недвижности, а повеќето од нив ги купуваат со хипотекарни заеми со променлива каматна стапка. Откако Европската централна банка почна да ги зголемува каматните стапки во еврозоната, им се закануваат повисоки обврски за заем.

Според договорот постигнат во понеделникот, банките преку изменет кодекс на добри практики ќе им помагаат на загрозените семејства со приходи до 25.200 евра со отплата на хипотекарните кредити.

Загрозените домаќинства ќе можат да ги реструктуираат своите хипотеки со пониска каматна стапка за време на петгодишен грејс-период, според сегашниот доброволен код од 2012 година, кој станува задолжителен откако заемодавачите ќе го прифатат.

Грејс-периодот им овозможува на домаќинствата да ги одложат плаќањата на главнината без да направат задоцнети такси за да им се овозможи да ги исполнат критериумите за регуларност и да го задржат кредитот.

Мораториумскиот период за отплата на кредитот е продолжен за две години и вклучува можност за повторено реструктуирање, соопшти Министерството.

Загрозените семејства кои трошат повеќе од половина од својот месечен приход на отплата на хипотекарни заеми, а не го исполнуваат условот од претходниот кодекс на добра практика за зголемување на ратите од кредитот за 50 отсто, можат да ја искористат можноста за двегодишен грејс период.

Владата дополнително ќе примени нов кодекс на добри практики за семејствата од средната класа кои се соочени со статусот на ранливи домаќинства, поставувајќи го плафонот за приходи од помош на 29.400 евра.

Банките мора да им понудат можност за замрзнување на отплатата на 12 месеци, пониска каматна стапка на одложена главнина и подолг рок на отплата на кредитот доколку нивниот долг е зголемен за најмалку 20 отсто и должат повеќе од 30 отсто од месечните примања.

Министерството за економија во понеделникот не соопшти колку мерките би можеле да ги чинат банките или колку пари ќе треба да издвојат заемодавачите за да ги покријат можните загуби.

На крајот на август учеството на нефункционалните кредити во шпанските банки беше блиску до рекордно ниско ниво и изнесуваше само 3,86 отсто. Највисокото ниво го достигна во декември 2013 година, кога изнесуваше 13,6 отсто.

Владата ќе ги соопшти деталите од пакетот мерки во текот на денот, откако ќе завршат преговорите со банките.