Штедењето е одлична финансиска одлука за 2023 година: Еве како да започнете

257

Кога станува збор за финансиските решенија за 2023 година, има една цел на врвот на списоците на многу луѓе: изградба на фонд за итни случаи.

Неодамнешното истражување на Personal Capital покажа дека 31% од испитаниците сакаат да ги зголемат своите заштеди за итни случаи.

Всушност, немањето фонд за итни случаи може да биде една од најголемите финансиски грешки што можете да ги направите, според експертот за лични финансии Сузе Орман.

Повеќето граѓани, според мене, денес тешко дека имаат пари да си ги платат дневните трошоци“, вели Орман.

Истражувањата постојано покажуваат дека на поединците би им било тешко да дојдат до готовина за да ги покријат неочекуваните трошоци од 1.000 или дури 400 евра.

Ако сакате да ги изградите или зголемите заштедите за итни случаи во 2023 година, овие практични совети можат да ви помогнат:

1. Намалете ги месечните сметки
Можете да направите големи заштеди со преиспитување на вашите секојдневни трошоци, вели сертифицираниот финансиски планер Тед Џенкин, извршен директор на Oxygen Financial со седиште во Атланта.

Џенкин, кој е коавтор на книгата наречена“The 21-Day Budget Cleanse”, им препорачува на луѓето да преземат пристап од типот на детоксикација кон нивните домашни буџети.

Ова значи да ги погледнете 21-те најголеми трошоци што ги имате – ако имате толку – и да се обидете да се откажете од нив или барем да ги промените.

Земете, на пример, пакет сметка за интернет, телефон и кабел. Прашајте го вашиот провајдер дали има опција за подобар пакет или цена. Истражете ги и опциите достапни преку други компании. Речиси сите провајдери даваат големи попусти или дури и бесплатни првите месеци од претплатата, само за да се префрлат на нив.

„Повеќето луѓе навистина не одвоија време да видат каде трошат многу и да проценат каква е разликата“, рече Џенкин.

2. Погледнете каде одат парите од вашата кредитна картичка
Стапките се зголемија оваа празнична сезона, што ги натера потрошувачите кои се свртеа кон кредитните картички да преземат поголеми износи на долгови, според неодамнешното истражување на LendingTree.

„Тоа сега предизвикува загриженост, бидејќи каматните стапки на тој долг имаат тенденција да растат“, вели Мет Шулц, главен кредитен аналитичар во LendingTree.

3. Продадете го она што не го користите
Ако не сте користеле нешто една година – време е да го продадете, рече Џенкин.

4. Заработка „на страна“
Заработувањето повеќе пари не мора да престане да ги продава вашите работи; исто така можете да ги продадете своите вештини, според Џенкин.

Веб-страниците како Fiverr ќе ви овозможат да ги наведете вашите услуги за да генерирате дополнителна готовина.

„Ако сте агилни, вешти и талентирани за нешто, обидете се да заработите дополнителен приход од тоа за да создадете резерва од скапоцени пари“, рече Џенкин.