Штедната сметка на Apple поддржана од Goldman Sachs надминува 10 милијарди долари во депозити

14

Apple и Goldman Sachs објавија дека нивната нова штедна книшка со висок принос достигна 10 милијарди американски долари во американски депозити.

Откако беше лансирана услугата, 97 отсто од корисниците на штедна сметка избраа да ги уплатат наградите што ги собираат под името Apple Daily Cash на сметката, се вели во соопштението на Apple. Штедната сметка е вградена во апликацијата Wallet на уредите на iPhone и на корисниците им овозможува каматна стапка од 4,15 отсто, пишува Bloomberg.

Објавата уследи по извештаите во јуни дека Goldman Sachs размислува да го прекине партнерството со Apple. Волстрит журнал објави дека банката е во преговори со American Express за преземање на кредитната картичка на Apple и другите услуги.

Apple исто така претрпе некои проблеми. Некои корисници се пожалија дека не можат лесно да подигнат готовина, а доцнењата се протегаат со денови. Извршниот директор Тим Кук во интервју во јуни рече дека проблемот е предизвикан од безбедносниот систем дизајниран да спречи измама.

Пошироко, Goldman Sachs се бореше да заработи пари од финансиските услуги на потрошувачите, вклучително и од Apple Card. Загубите, како и одложувањата и инженерските борби, поттикнаа шпекулации за потенцијална поделба.

Во најновото соопштение, директорите на Apple и Goldman Sachs понудија посветла слика. Џенифер Бејли, извршен директор за финансиски производи на Apple, рече дека компанијата е „воодушевена што гледа одличен одзив од новите и постоечките клиенти“.

Лиз Мартин, шеф на корпоративни партнерства во Goldman, рече дека банката продолжува да „испорачува беспрекорни, вредни производи до корисниците на Apple Card, со заеднички фокус на создавање на најдобро искуство со клиентите, што им помага на потрошувачите да водат поздрав финансиски живот“.

Од лансирањето во 2019 година, Apple Card остана ексклузивна за американските корисници.