Штетата од поплавите во грчката житница се проценува на неколку милијарди евра

26

Јаболката беа речиси зрели за берење кога најлошото невреме во повеќе од еден век ја погоди Тесалија, грчката житница и центар на друго земјоделско производство, пред една недела.

Сега овоштарите на пошумените падини на планината Пелион, од кои се гледа тесалиската рамнина, велат дека штетата е во милиони евра. Ќе имаат среќа ако спасат третина од овошките, но само ако брзо се санираат оштетените патишта до овошните насади, пренесува Бета.

Земјоделците во рамнините на Тесалија беа погодени од уште поголемо уништување за време на минатонеделните невидени катастрофални поплави во кои загинаа 16 лица, само неколку дена по шумските пожари кои загинаа 20 луѓе во североисточна Грција.

Невремето поплави дури 720 квадратни километри претежно најдобро земјоделско земјиште. Стотици згради сè уште се поплавени, руралните патишта и мостови се исчезнати, десетици илјади говеда се удавија.

Тесалија – главниот земјоделски центар со илјадници години, обезбедува околу пет проценти од БДП на Грција и многу поголем удел на земјоделски производи, иако тие сега се главно памук и тутун.

Некои области и понатаму се загрозени, а жителите се предупредени да се подготват за евакуација доколку е потребно.

Грција, која се врати на повеќе или помалку фискално здравје по осумгодишната финансиска криза што ги потресе светските пазари, сега ја проценува неверојатната цена на поплавите.

Министерот за финансии Костис Хадсидакис рече дека точната сума е недостижна.

„Но…зборуваме за милијарди (евра)“, изјави тој за приватната телевизија Антена, додавајќи дека владата на десниот центар подготвува дополнителен државен буџет од

Природната катастрофа доаѓа во услови на криза на трошоците за живот, предизвикана од војната на Русија во Украина, која, во пресрет на пандемијата „Ковид-19“, ги зголеми владините трошоци за социјална помош преку серија субвенции.