Што да очекуваме од Terra 2.0?

20

Тимот на Terra продолжи да го дефинира „хардфоркот“ (радикална промена на протоколот на мрежата што ги прави валидни претходно невалидниte блокови и трансакции, или обратно. „Хардфорк“ бара од сите јазли или корисници да се надополнат до најновата верзија на софтверот за протокол – н.з.) како промена во постоечкиот блокчејн, што доведе до два синџири со заедничка историја, но различни идни патеки.

„Важната разлика овде е што разгранетиот блокчејн ја споделува целата своја историја со оригиналот (синџир), што Terra 2.0 нема да го направи.

Тера 2.0 = генеза на нов блокчејн.

Ако Prop 1623 помине, ќе се создаде сосема нов блокчејн (Terra), почнувајќи од Genesis Block 0, кој нема да споделува приказна со Terra Classic“, истакнаа оттаму.

Тимот исто така објасни дека популарните децентрализирани апликации изградени на Terra Classic нема автоматски да постојат во новиот ланец Terra (LUNA). Овие децентрализирани апликации ќе треба да мигрираат во новиот синџир.

Во моментот на пишување, останува помалку од еден ден до крајот на гласањето за предлогот Terra 1623. Според Terra Station, дадени се 77% од сите можни гласови во заедницата Terra. Дополнително, 65,99% го поддржале предлогот.

Предлогот 1623 на Terra за воведување на новиот синџир ќе оди без проблеми бидејќи го достигна прагот од 50%.

Сепак, судбината на проектот може да виси на конец врз основа на извештаите дека јужнокорејските власти се обидуваат да го замрзнат имотот на Luna Foundation Guard. Потенцијалната последица од раното одземање на средствата на LFG беше истражена од членот на Terra Community @FatManTerra, кој дојде до следниот заклучок.

„Ако имотот на LFG биде замрзнат од полицијата прерано, закрепнувањето на малиот стопанственик, за кое тие гарантираат, можеби нема да се случи. Да се надеваме дека бирократијата барем засега ќе се задржи на ова прашање.“