Што е deep tech и како ќе ги промени нашите животи?

76

Сигурно сте го слушнале терминот Deep technology или deep tech. И ако не сте сигурни што значи тоа, Лисија Бахар-Маноа ни ги пренесува деталите.

Како една од ретките жени инвеститори во областа на длабоката технологија и обновливите извори на енергија, таа објаснува како овој технолошки тренд ќе влијае на многу аспекти од нашиот секојдневен живот.

Што е deep tech?
Длабоката технологија deep tech се однесува на технологија која се заснова на научни откритија или инженерски иновации.

Тоа обично вклучува примена на напредни алатки и техники, како што се вештачка интелигенција (ВИ) и машинско учење, за развој на нови технологии кои можат целосно да ја обноват индустријата каква што ја знаеме или дури и да доведат до создавање на сосема нови индустрии.

Овие технологии помагаат да се решат сложени проблеми и често бараат значајно истражување за да се развијат решенија кои се борат со најтешките проблеми во светот на единствени начини, правејќи ги менувачи на играта и лидери во нивните сектори.

Кои проблеми може да ги реши?
Deep tech има потенцијал да создаде значително влијание и вредност во широк опсег на индустрии и полиња.

Примери за неговото влијание може да се видат во здравството, каде што вештачката интелигенција и алгоритмите за машинско учење може да се користат за анализа на големи количини медицински податоци за да се подобри дијагнозата и третманот на болеста.

Во енергијата, може да се користи за подобрување на енергетската ефикасност и намалување на зависноста од фосилни горива.

Во транспортот, длабоката технологија може да се користи за создавање автономни возила и подобрување на логистиката и управувањето со синџирот на снабдување.

Покрај тоа, може да помогне во решавањето на глобалните предизвици како што се климатските промени, безбедноста на храната, безбедноста на водата и пристапот до здравствена заштита.

Генерално, има потенцијал да го поттикне економскиот раст и да го подобри животот на луѓето.

Инвеститорите го препознаваат потенцијалот. Инвестициите во deep tech се зголемија за четири пати од 15 милијарди долари на повеќе од 60 милијарди долари во периодот од 2016 до 2020 година, според Бостон консалтинг груп.

Иако сè уште е релативно рано, инвестициите во овој сектор веќе се покажуваат како профитабилни и финансиски и во социјалните придобивки што може да се реализираат, пишува Инвеститор.ме.

Фото:Pixabay