Што е Лумира, уред за кој Бил Гејтс мисли дека треба да биде што е можно попристапен

199

Ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, смета дека Лумира, уред за дијагностицирање на разни болести, треба да биде што е можно попристапен. Ова го посочи како една од мерките за спречување на пандемија.

Мултимилијардерот Гејтс ја спомна Лумира во неговото последно обраќање на конференцијата Тед, каде што зборуваше за тоа како пандемијата на коронавирус може да стане последна пандемија. Токму фондацијата со која досега раководеше заедно со поранешната сопруга Мелинда го финансираше развојот на споменатиот уред.

Компанијата LumiraDx е основана во 2014 година и е со седиште во Лондон. Рон Цванцигер е на нејзиното чело и е претставена како компанија што произведува уреди за дијагностицирање болести, развивање системи за самопомош во здравството и здравствени бази на податоци.

Лумира е уред за брза дијагноза на коронавирус. Се тврди дека е поефикасен, практичен, но и поевтин од постоечките уреди за истата намена. Следствено, таа е подостапна за посиромашните земји. Со оглед на горенаведеното и дека брзата дијагноза е клучна за борба против пандемијата, некои веруваат дека ова е уред кој „ќе промени сè (game changer).

Примерокот се нанесува на лентата во уредот, по што следи анализа која трае нешто повеќе од 10 минути. Потоа се добиваат резултатите кои ги содржат сите потребни информации за пациентот. Освен за дијагностицирање на коронавирус, може да се користи и за дијагностицирање на нарушувања на коагулацијата, кардиоваскуларни заболувања и дијабетес.