Што ја зголемува цената на златото?

85

Речиси сите инвестициски класи (единствен исклучок е нафтата, каде по состанокот на картелот ОПЕК + во четвртокот, преовладува скептицизмот дали земјите навистина ќе се држат до договорените кратења во првиот квартал од 2024 година) рапидно растат.
Цените на златото исто така се на рекордно ниво во очекување на намалување на каматните стапки. Во петокот вредноста на златото скокна над 2.072 долари за унца од 31,1 грама, надминувајќи го претходниот рекорд поставен во 2020 година.

Рекордната златна треска би можела да се засили до крајот на годината.

Според Бен Емонс од NewEdge Wealth, последниот месец од годината има тенденција да создаде повеќе апетит за жолтиот метал.

„Секој декември беше многу конзистентно. Тоа беше прилично добар перформанс за златото — особено кога берзата закрепнува во ноември“, изјави шефот на фирмата со фиксен приход  „Fast Money“ на CNBC.

Златото во петокот се искачи на ново рекордно ниво. Денот го заврши со раст од речиси 2% на 2.089,70 долари за унца.

Емонс ја наведе економската и геополитичката позадина како дополнителни позитивни катализатори за златото

„Неизвесноста ќе владее следната година. Имаме избори. Не знаеме што ќе се случи. Можеби ќе имаме рецесија, можеби не“, рече Емонс. „Во исто време, златото расте кога постои чувство на ризик на пазарите, што всушност е кога реалните стапки и каматните стапки паѓаат. Тоа му дава на златото навистина добар поттик да избие“.

Во белешката до клиентите оваа недела, Емонс напиша дека месеците во кои и златото и акциите растат во исто време се „ретка комбинација“. Златото порасна за 3%, додека Dow и S&P 500 пораснаа за речиси 9% во ноември.