Што ќе пијат Европејците додека го гледаат ЕП? Во Лондон едно пиво чини речиси 8 евра, во Скопје 2 евра

388

Цените на пивото многу варираат во европските метрополи, со највисоки цени во нордискиот регион, Велика Британија и Франција. Рангирањето значително се поместува кога се зема предвид нивото на цените на алкохолните пијалоци пресметано врз основа на паритетот на куповната моќ.

Европското фудбалско првенство е во тек и за многу љубители на овој спорт тоа значи уживање во пиво додека го гледаат натпреварувањето на нивните омилени тимови.

Сепак, цената на ова искуство значително ќе се разликува во зависност од тоа каде се наоѓаат навивачите или каде патуваат. Неодамнешните податоци откриваат големи разлики во цените на домашното точено пиво и целокупното ниво на цени на алкохолните пијалоци низ Европа, што ги истакнува различните трошоци што може да ги очекуваат фановите, пишува Euronews.

Според Numbeo, веб-страница за статистика за трошоците на животот генерирана од корисниците, цените за домашно точено пиво (0,5 литри) во ресторани или пабови се движат од 2 евра во Софија до 8 евра во Копенхаген меѓу главните градови на ЕУ. Во Скопје  според податоците на Numbeo за половина литар точено домашно пиво во ресторан ќе платите 120 денари.

Нордиските земји водат убедливо
Вклучувајќи ја Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА), Велика Британија и земјите-кандидати за ЕУ, Рејкјавик е на врвот на листата со 10 евра по пиво, а веднаш по него е Осло со 9,6 евра.

Следуваат Копенхаген и Хелсинки, со просечна цена од 8 евра за пиво.

Треба да платите околу 7,7 евра за точено пиво во Лондон и Париз е 7 евра додека во Швајцарија Берн е 6,7 евра

Иако овие три града се над Стокхолм (каде пивото е 6,7 евра), нордиските земји во целина имаат највисоки цени на пивото во Европа.

Ова покажува дека навивачите во овие градови ќе треба да издвојат повеќе пари за пијалоци на натпреварот во споредба со другите локации.

Спротивно на тоа, градовите како Киев, Минск и Кишињев нудат значително поевтини опции. Најниска цена е Киев од 1,1 евро за пиво, а потоа следат Минск со 1,2 евра и Кишињев со 1,3 евра.

Цените на пивото се исто така релативно пониски во Мадрид (3,5 евра) и Лисабон (3 евра).

Варијации на цените во рамките на земјите
Цените на пивото може значително да се разликуваат во некои земји, што го прави поевтино во некои градови. Велика Британија е одличен пример: додека во Лондон едно пиво чини 7,7 евра, во Ковентри можете да уживате во него за 4,3 евра, 4,8 евра во Абердин и 5,2 евра во Шефилд.

Каде е најевтиниот и најскапиот алкохол во Европа?

Во 2022 година, според Евростат, официјалниот завод за статистика на ЕУ, Исланд (297 проценти од просекот на ЕУ) беше најскапата земја за алкохолни пијалоци, додека Унгарија (82%) беше најевтина од 37 европски земји.

Во ЕУ, Финска беше најскапа земја за алкохол, со индекс на ниво на цени од 213 отсто, а по неа е Ирска (210 отсто).

Слично на номиналните цени, нордиските земји имаат највисок индекс на ниво на цени за алкохолните пијалоци. Првите три се нордиски земји, а останатите се исто така рангирани меѓу осумте најдобри.