Што може да значи омикрон за растот во еврозоната (инфографик)

28

Очигледно е премногу рано да се предвиди како опцијата „омикрон“ на „Ковид-19“ ќе ги обликува изгледите за еврозоната, но „Bloomberg Economics“ наведе некои од најлошите и најдобрите сценарија.

Во најлош случај, новата опција целосно ги избегнува вакцините, враќајќи ја економијата на почетокот на 2021 година додека не се произведе ажурирана и достапна вакцина – што би предизвикало намалување на економијата на еврозоната за околу 2% во првиот квартал.

Засега нема информации како „омикрон“ ќе влијае на одлуките на Европската централна банка на состанокот во декември. Меѓутоа, ако опцијата има значително негативно влијание врз економијата, програмата за итни набавки во случај на пандемија може да се продолжи, иако Управниот совет не треба да брза со својата одлука.