Што се случува со дигиталниот имот кога сопственикот ќе почине

37

Поради фактот што сопственици на дигитален имот починале, a не оставиле документ со кој ќе ги одредат наследниците, само биткоинот вреден околу 140 милијарди долари беше заглавен во “виртуелното чистилиште“. По искуството со коронавирусот, младите инвеститори во криптовалути, особено оние кои имаат деца, се повеќе се интересираат за можноста да направат “крипто-тестамент“. Ова значи дека на повидок е нова растечка индустрија на финансискиот пазар, во форма на зголемен број дигитални платформи кои се специјализирани исклучиво за “задгробниот живот“ на дигиталните пари, пишува Biznis i finansije.

Се проценува дека околу 20% од сите биткоини што постојат на пазарот се “изгубени“, што значи дека никој не пристапил до паричниците пет или повеќе години. Изразено со бројки, станува збор за 3,7 милиони биткоини, или дури околу 140 милијарди долари капитал што “испари“, а оваа сума не содржи други крипто -валути со кои се тргува. Експертите за дигитални валута веруваат дека повеќето од “изгубените“ биткоини им припаѓале на починатите сопственици, кои не именувале наследници и не дале пристап до нивните крипто -паричници.

Некои од овие случаи се веќе познати во јавноста, токму затоа што вклучуваат големи количини. Така, во 2013 година, 26-годишниот рудар за биткоин Метју Муди загина во авионска несреќа, не оставајќи на никого пристап до неговите дигитални средства вредни илјадници долари. Неговиот татко сè уште се обидува да ги поврати тие средства.

Истражувањето спроведено пред пандемијата покажа дека и покрај таквите примери, речиси половина од инвеститорите во криптовалути воопшто не размислуваат за “задгробниот живот“ на нивните дигитални средства. Аналитичарите го наведоа фактот дека повеќето инвеститори се млади, со просечна возраст од 38 години, односно во време кога сè уште се прават планови за живот, а не за смрт. Но, по искуството со коронавирусот, забележливо е дека перцепцијата се менува и дека сè  повеќе од оние што поседуваат дигитален имот размислуваат за начини да го остават како наследство.

Овој тренд го потврдува и Канаѓанката Ерин Бери, која по лично искуство со губење на семејниот дигитален имот поради ненадејната смрт на нејзиниот вујко, ја лансираше првата онлајн платформа Willful за наследување виртуелни пари. Покрај техничките, платформата ги нуди и сите правни услуги што обично се користат кога станува збор за регулирање на класичното наследство, од можноста сопственикот на крипто -валути да овласти одредено лице да пристапува до средства за време на неговиот живот, до пишување тестамент со многу конкретни упатства за тоа кој ги наследува,каде се чуваат и како може да се пристапи до нив.

Бари вели дека по избувнувањето на пандемијата, тие се буквално опседнати со младите инвеститори кои се распрашуваат за такви можности, особено оние што имале деца. Меѓутоа, повеќето инсистираат да ги напишат сите доверливи податоци на хартија и да ги чуваат заклучени во сеф во банка.

Навидум парадоксалната недоверба на технолошката генерација во технологијата кога станува збор за заштита на податоците е само дел од нивниот поширок сомнеж кон другите, коментира канадскиот претприемач за своето искуство со оваа возрасна популација.Имаше случаи кога потенцијалните клиенти се откажуваат без оглед на сите аргументи што им ги презентираме, и на крајот признаваат дека не им веруваат ниту на своите сакани и дека повеќе би ризикувале нивниот имот да заврши во “виртуелно чистилиште“ отколку да откријат податоци на некого за тоа каде го чуваат“.

Правните експерти велат дека во случај на дигитален имот сомнежот изразен од некои сопственици не е неоснован.

Ставањето приватни крипто -клучеви на USB или парче хартија и нивно пренесување е процес кој е полн со потенцијални проблеми“, рече Паркер Ф. Тејлор, адвокат за имотно право во консултантската команија Hughes Hubbard.

“Кога станува збор за крипто средства, нема суд или надзор на трета страна како кога чувате пари во класични банки. Затоа ризиците од злоупотреба се многу поголеми“, објаснува Тејлор.

И покрај бројните сомнежи, забележливо е дека за време на пандемијата, бројот на платформи специјализирани за овој бизнис расте, нудејќи им на крипто инвеститорите побезбедни алтернативи за пренос на нивните средства. На пример, TrustVerse користи вештачка интелигенција и персонализирани “паметни“ договори за чување клучеви и лозинки. 

Coinbase, Binance и други популарни берзи за криптовалути имаат свои процедури во случај да почине сопственикот на дигиталниот имот, што е многу слично со процедурите во банките. На пример, со цел не-сопственик да пристапи до сметка на Coinbase, тие мора да достават потврда за смрт на сопственикот на сметката, негов тестамент и друга документација, а потоа да чекаат да се одобри трансферот на средствата.

Фото: Pixabay