Швајцарска банка планира да отпушти повеќе од десет отсто од своите инвестициски банкари

83

Швајцарската банка Credit Suisse би можела да отпушти повеќе од десет отсто од своите инвестициски банкари во Европа, пишува Financial Times, а пренесува француската новинска агенција АФП.
Тоа е дел од стратегијата за реструктуирање објавена во октомври минатата година, кога банката објави дека ќе отпушти 9.000 вработени до 2025 година.

Според британскиот финансиски весник Financial Times, втората по големина швајцарска банка веќе отпуштила стотици вработени во Лондон и Цирих минатиот месец.

„Консултациите за претстојниот нов круг отпуштања започнаа пред Божиќ, а се разговараше за повеќе од десет проценти од работните места во инвестициското банкарство. Конечната одлука ќе биде позната следниот месец“, пишува весникот цитиран од неименувани извори.

Credit Suisse најави големо реструктуирање во октомври за да го стабилизира своето работење. Во овој контекст, таа најави трансформација на единицата за инвестициско банкарство, укинување на 9.000 или. 17 проценти од работните места и спроведување на докапитализација.

Банката, која неодамна беше потресена од низа скандали, планира да се фокусира на најстабилните делови од својот бизнис и да го реновира својот сектор за инвестициско банкарство со загуба.

Меѓу другото, оживува и брендот First Boston, кој го носи името на американската инвестициска банка која го презеде во 1990 година.

Во третиот квартал од минатата година, Credit Suisse оствари нето загуба од нешто повеќе од четири милијарди швајцарски франци (3,98 милијарди евра), а работењето беше главно погодено од предизвикувачките пазарни и макроекономски услови.

Очекувано нема да можат да избегнат загуби во последниот квартал. Тоа треба да изнесува 1,5 милијарди швајцарски франци (1,49 милијарди евра), а деталните резултати ќе бидат објавени на почетокот на февруари.

Во банката лошите резултати ги припишуваат на трошоците за реструктуирање, превирањата на пазарите на капитал кои најмногу ќе го оптоварат нејзиното инвестициско банкарство и повлекувањето капитал од клиентите.