Швајцарската централна банка ја забележа најголемата загуба во својата историја

32

Швајцарската национална банка (SNB) во понеделникот потврди дека ја завршила 2022 година со загуба од 132,5 милијарди швајцарски франци (141,54 милијарди долари) поради падот на пазарите на акции и обврзници во услови на зголемување на каматните стапки.

Ова е најголема загуба во 115-годишната историја, шест пати поголема од претходниот рекорд, кој беше забележан во 2015 година и изнесуваше 23 милијарди франци. Во 2021 година, SNB оствари профит од 26 милијарди франци.

По земање предвид на дистрибутивната резерва, нето загубата беше 39,5 милијарди франци.

Минатата година, глобалните берзи ослабеа, а цените на обврзниците паднаа бидејќи централните банки ширум светот, вклучително и SNB, ги зголемија каматните стапки за да ја ограничат високата инфлација.