Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка

11

Швајцарската централна банка денеска ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години.

Со ова, швајцарската банка им се придружи на другите централни банки кои се обидуваат да го запрат растот на цените со заострување на монетарната политика, пренесува АП.

Швајцарската централна банка соопшти дека не може да ја исклучи можноста за понатамошни зголемувања над три четвртини од процентниот поен „за да се обезбеди стабилност на цените на среден рок“.