Швајцарската економија се опоравува

11

Швајцарската економија се опоравува, по олеснување на мерките за социјално дистанцирање, што му овозможи на услужниот сектор да го забрза бизнисот, пишува Блумберг. Според истражувањето на економистите на Блумберг, бруто домашниот производ се зголеми за 1,8 проценти, што е помалку од нивните предвидувања во износ од 1,9 проценти.

Швајцарската економија закрепна побрзо од соседна Германија. Бранот на висока невработеност и несолвентност на бизнисот не се оствари, благодарение на фискалната поддршка. Централната банка одигра важна улога во стабилизирањето на економијата, водејќи ултра-експанзивна политика на негативни каматни стапки плус повремени девизни интервенции за да спречи пад на потрошувачките цени. Претходно оваа недела, потпретседателот на Швајцарската национална банка, Фрик Цурбруг, ја потврди неопходноста од таа политика, велејќи дека без неа, валутата ќе расте.

Многу индикатори во иднина укажуваат на забавување на растот, бидејќи проблемите со синџирот на снабдување ја нарушуваат извозната економија и влада која се бори да ги зголеми стапките на вакцинација.