Siemens купува американски развивач на софтвер за 1,6 милијарди долари

30

Германскиот конгломерат Siemens AG ќе го купи американскиот развивач на софтвер Brightly Software за 1,58 милијарди долари. Ова го соопшти самата компанија, цитирана од Интерфакс.

Според Siemens, договорот ќе ги надополни постојните дигитални понуди на компанијата во областа на изградба на инфраструктура.

Активите на Brightly Software, кои се фокусираат на клучните сектори како што се образованието, јавната инфраструктура и здравството, ќе ја зајакнат позицијата на Siemens на брзорастечкиот пазар на софтвер во градежништвото и управувањето со инфраструктурата.

Трансакцијата мора да биде одобрена од релевантните регулаторни органи. Страните планираат да го завршат договорот до крајот на 2022 година.

Во меѓувреме, стана познато дека Siemens Mobility, подружница на Siemens, ќе произведува возови на водород. Тие ќе сообраќаат на железничката мрежа во областа Берлин-Бранденбург, објави CNBC.

Возовите ќе бидат опремени со водородни горивни ќелии и литиум-јонски батерии. Се очекува да бидат пуштени во употреба во декември 2024 година.

Siemens Mobility објави дека водородните возови ќе можат да достигнат брзина до 160 км/ч. Тие воопшто нема да испуштаат јаглерод диоксид (CO2).