Силиконска батерија за е-автомобили се полни до 98% за 10 минути

21

Батерија која речиси целосно се полни за само 10 минути и ужива екстремно бавно распаѓање – ова го дизајнираше нова американска компанија. И таа, како и многу други, се надева дека ќе помогне да се внесат електричните автомобили во секојдневниот живот.

Времето на полнење е исклучително важен фактор кога станува збор за електричните автомобили. Од ден на ден, научниците наоѓаат нови и нови технологии за да им овозможат на потрошувачите патување без проблеми и вознемиреност. Американскиот стартап Enovix се надева дека ќе одигра голема улога во сето ова со дизајнот на батерија од следната генерација, која – според нив – може да се наполни речиси целосно за помалку од 10 минути.

Забрзувањето на полнењето кај електричните возила е заедничка цел меѓу научниците од областа на батериските системи. Целта е да се постигне такво намалување што времето на напојување на електричниот автомобил да се спореди со времето на полнење гориво во резервоарот на возилата со мотори со внатрешно согорување.

Решението на Enovix за намалување на времето на полнење се заснова на сопствената архитектура на батерии, која вклучува катода од класата EPS и анода изработени од силикон обликувани во „архитектура на 3D ќелии“.

Според младиот развивач, дизајнот на батеријата ја зголемува густината на енергијата, иако не се наведува точна бројка, а батеријата може да издржи повеќе од 1000 циклуси на полнење и празнење, додека задржува 93 отсто од својот капацитет.

Компанијата ја развива својата технологија преку грант програма од Министерството за енергетика на САД. Сега компанијата се надева дека ќе понуди решение не само за електрични возила, туку и за поголеми апликации за складирање енергија. Според компанијата, батеријата може да се наполни од нула до 80 отсто за само 5,2 минути, а потоа до повеќе од 98 отсто за помалку од 10 минути.

„Брзото полнење може да го забрза масовното навлегување на електричните возила во секојдневниот живот, а ние успеавме да демонстрираме ниво на перформанси што ги исполнува и надминува многу патокази на OEM“, рече Харолд Руст, ко-основач, извршен директор и претседател на Enovix.

„Производителите на електрични автомобили бараат да користат батерии кои траат подолго. Се надеваме дека ќе помогнеме во наелектризирањето на автомобилската индустрија и ќе покажеме дека нашите батерии се возбудлива опција за напојување на електрични возила на долги дестинации“, додава Руст.