Силната држава Германија го освојува пазарот

76

На секои две години, федералната влада мора да пријави државно финансирање. Извештајот, усвоен од Федералниот кабинет во средата, е тешко да се разбере, бидејќи покажува дека федералната влада го удвоила финансирањето за само три години – така што очигледно напредува како играч на пазарот.

Додека финансиската помош и даночните олеснувања изнесуваа речиси 25 милијарди евра во 2019 година, износот ќе биде околу 47 милијарди евра во 2022 година. Мерено според економската сила на Германија, федералната влада троши 1,3% од бруто домашниот производ за субвенции, што е највисоко ниво од 2009 година, пишува германскиот деловен весник Ханделсблат.

Во писмо, федералниот министер за финансии Олаф Шолц (СПД) го оправдува наглиот пораст, пред се со поголемата посветеност на федералната влада кон климатската политика.
“Политиката за субвенционирање се повеќе се обликува од климатската и еколошката политика, особено во областа на директно финансирање преку финансиска помош од федералната влада“, напиша Шолц.

Даночните олеснувања се зголемија релативно умерено од 16,3 милијарди на 19,6 милијарди евра помеѓу 2019 и 2022 година. Економистите со години ги критикуваат различните даночни ослободувања, но секогаш се додаваат нови.

На пример, федералната влада неодамна го намали данокот на додадена вредност на тампоните или на рестораните погодени од корона-кризата од 19 на 7 проценти. Даночните олеснувања само за гастрономијата ќе изнесуваат 4,6 милијарди евра во 2021 и 2022 година. Попустот ќе истече во 2022 година, но Демохристијанскиот сојуз веќе води кампања за трајно намалување.

Има уште поголемо зголемување на директните финансиски инјекции.

“Вкупно беа воведени 42 нови грантови“, се вели во извештајот. Спротивно на тоа, само седум привремени помошни средства беа откажани.

На крајот, финансиската помош се зголеми од 8,3 милијарди на 27,7 милијарди евра за само три години. Според извештајот, најважните нови субвенции се федералното финансирање за енергетски ефикасни згради и грантови за набавка на комерцијални возила и автобуси со алтернативни мотори, погодни за климата.

6 милијарди евра само за реновирање на згради

Скоро шест милијарди евра грантови се доделени за енергетско реновирање на зградите оваа и следната година. Сојузното министерство за финансии го проценува купувањето електрични автомобили на 3,7 милијарди евра во истиот период. Федералната влада обезбедува уште 2,5 милијарди евра за инфраструктура за полнење.

Берлин верува дека ова се добро потрошени пари.

„Со јасен фокус на содржината, се дава важен поттик за зајакнување на идниот и иновативен капацитет на германската економија, за промовирање на заштитата на климата и животната средина и за промовирање на социјалната рамнотежа“, напишаа властите во својот извештај.

Меѓутоа, дискутабилно е дали германската финансиска помош всушност се користи на таков разумен начин. Особено, мерките за заштита на климата не се покажуваат секогаш ефикасни во пракса.

На пример, федералната влада неодамна значително го прошири федералното финансирање за енергетски ефикасни згради. Очекуваните ефекти не се оправдани: минатата година, градежниот сектор не ги исполни целите за намалување на емисиите утврдени во Законот за заштита на климата.

Одговорните министерства, Министерството за економија и Министерството за внатрешни работи, претставија во јули „Непосредна програма 2020“ вредна 5,8 милијарди евра, чија цел е да помогне да се надмине јазот во постигнувањето на целите за заштита на климата.

Климатската програма е несоодветна

Но, Сојузното министерство за животна средина веќе сигнализираше дека оваа програма на двете министерства не се смета за доволна. Експертскиот совет за климата, експертско тело назначено од федералната влада минатата година, беше особено критично. Советот, кој треба да ја претстави својата конечна пресуда следната недела, смета дека програмата за „непосредна акција“ е несоодветна.

Но, Сојузното министерство за економија веќе има решение: сака да додаде повеќе милијарди преку „непосредната програма 2020“. Агенцијата, предводена од Питер Алтмајер (ЦДУ), во понеделникот објави дека ветените средства за реновирање на зградите во првата половина од годината се „досега невиден рекорд“: до крајот на јуни беа одобрени 6,1 милијарди евра.

Доколку има толку силна побарувачка за средства во втората половина од годината, средствата ќе достигнат 12 милијарди евра. 5,8 милијарди евра од непосредната програма ќе ги зголемат овие средства дополнително, а следните милијарди ќе се додадат според волјата на Министерството за економија.

Средствата не се користат ефикасно?

Но, дали очекуваните ефекти од заштитата на климата може да се субвенционираат долгорочно со зголемување на износите? „Зелените“ критикуваат дека средствата не се користат ефикасно.

На пример, се обезбедуваат средства и за нови градежни мерки, кои не ги надминуваат значително законските барања. Експертите, исто така, велат дека може да се постигнат повисоки ефекти на заштеда на СО2 со помалку инвестиции доколку се идентификуваат и систематски се реновираат најнеефикасните достапни згради.

Покрај заштитата на климата, според извештајот за субвенционирање, приоритет се дава на домувањето, дигитализацијата и мобилноста. И тука, целите се пропуштани многу пати во минатото или воопшто немаше доволно проекти за финансирање.

Помошта за надминување на корона-кризата не е вклучена во извештајот, бидејќи во догледна иднина ќе биде исфрлена постепено, како и помошта од поплави, која штотуку беше одобрена.