Силно закрепнување на европската економија во вториот квартал

37

Европската економија порасна во вториот квартал најсилно од летото 2020 година, потврдија во вторникот новите проценки на Евростат, како одраз на олеснување на ограничувањата за пандемијата благодарение на вакцинацијата на граѓаните против Ковид -19.

Сезонски приспособениот БДП на Европската унија се зголеми за 1,9 проценти во периодот од април до јуни во споредба со претходните три месеци кога се намали за 0,1 проценти, пресмета Европскиот завод за статистика.

БДП на еврозоната порасна за 2,0 проценти, што исто така сведочи за закрепнување во споредба со првите три месеци од оваа година кога се намали за 0,3 проценти.

Активностите во двете области се зголемија најсилно од третиот квартал на 2020 година, кога владите, исто така, ги ублажија ограничувањата по првиот бран на пандемијата. Оваа пролет, мерките беа ублажени паралелно со забрзаната вакцинација на граѓаните против Ковид -19.

Во споредба со вториот квартал од минатата година, кога беа воведени строги мерки за борба против првиот бран на пандемијата „Ковид -19“, активностите во ЕУ, според сезонски приспособените податоци, се зголемија за 13,2 проценти.

Проценката за еврозоната беше малку намалена, од 13,7 на 13,6 проценти.

Во првиот квартал од оваа година, БДП во двете области беше 1,3 проценти помал отколку во истиот период минатата година, непосредно пред појавата на пандемијата.

За споредба, американскиот БДП порасна за 1,6 проценти во вториот квартал во споредба со претходните три месеци, и за 12,2 проценти во однос на истиот период минатата година, објави Европскиот завод за статистика.

Силно закрепнување на Португалија

Меѓу земјите на ЕУ, со чии податоци располага Евростат, БДП на Португалија порасна најсилно во вториот квартал во споредба со првите три месеци годинава – за 4,9 проценти. Следат Австрија и Летонија, каде што има раст од 4,3 и 3,9 проценти, соодветно.

Меѓу водечките економии, активностите во Шпанија и Италија пораснаа најмногу на квартална основа, за 2,8, односно 2,7 проценти.

Германската економија порасна речиси половина, за 1,5 проценти, додека активноста во Франција порасна за 0,9 проценти.

Најниските стапки на раст се забележани во Бугарија и Литванија, каде што кварталната активност се зголеми за 0,4 проценти.

Во споредба со второто тримесечје минатата година, активностите најмногу пораснаа во Шпанија, за 19,8 проценти, што ги одразува строгите ограничувања во пролетта минатата година поради големиот број на луѓе заразени со „Ковид -19“.

Првиот бран на пандемијата особено ја погоди Италија, која беше прва во ЕУ што воведе мерки за затворање за да го спречи ширењето на вирусот. Податоците за второто тримесечје оваа година ги откриваат длабоките последици од минатогодишните ограничувања, со скок од година во година на активноста од 17,3 проценти.

Франција забележа малку повисока стапка на раст, од 18,7 проценти, што исто така ги открива тешките последици од пандемијата.

Работодавачите повторно бараат работници

Економското закрепнување се одрази и на бројот на вработени, кој се зголеми за 0,6 проценти во вториот квартал во споредба со претходните три месеци, и за 0,5 проценти во еврозоната, како одраз на зголеменото вработување паралелно со ублажувањето на корона-мерките.

Во првото тримесечје од оваа година, во двете области се намали за 0,2 проценти во споредба со крајот на минатата година.

Еуростат на тој начин ги потврди првите проценки објавени кон крајот на јули.

Годишно, бројот на вработени се зголеми за 1,8 проценти оваа пролет и во ЕУ и во еврозоната, што исто така е во согласност со првичните проценки на Еуростат.

На почетокот на оваа година, тој се намали за 1,6 проценти во ЕУ, и за 1,8 проценти во еврозоната во споредба со истиот период минатата година.