Силно закрепнување на европската економија

48

Европската економија порасна најсилно во вториот квартал од летото 2020 година, потврдија во вторникот новите проценки на Евростат, како одраз на олеснување на ограничувањата за пандемијата благодарение на вакцинацијата на граѓаните против Ковид -19.

Сезонски приспособениот БДП на Европската унија се зголеми за 1,9% во периодот од април до јуни во споредба со претходните три месеци кога се намали за 0,1%, пресмета Еуростат.

БДП на еврозоната порасна за 2,0%, што исто така сведочи за закрепнување во споредба со првите три месеци од оваа година кога се намали за 0,3 %.

Фото: Pixabay