Silvergate Capital е виновен за падот на крипто пазарот

16

По високиот раст на почетокот на годината, темните облаци повторно почнаа да се собираат над пазарот на криптовалути.

Банката Silvergate Capital е пред банкрот, откако во последниот квартал од минатата година имаше загуба од една милијарда долари поради паниката што владееше по колапсот на берзата FTX.

Калифорниската банка е многу важна за крипто-пазарот бидејќи финансира многу важни крипто компании како што се Coinbase, Paxos, Galaxy Digital и Crypto.com.
Акциите на Silvergate паднаа за речиси 60 отсто во четвртокот и се 97 отсто пониски од нивниот историски максимум, што ги зголеми стравувањата дека агонијата на FTX ќе влијае на мејнстрим банкарството.