Сименс доби рекордна нарачка од индиските железници

64

Индиската железница нарача 1.200 електрични локомотиви од Сименс, што е најголемата нарачка досега за германскиот индустриски гигант.
Вредноста на 11-годишниот договор е три милијарди евра, објави Сименс Мобилити. Двете страни склучија и договор за одржување и поправка на локомотиви на 35 години.

Погоните за локомотиви ќе се произведуваат во индиската фабрика на Сименс. Монтажата ќе биде направена заедно со работниците на Индиските железници. Планирана е и соработка меѓу двете компании за одржување.

Според Сименс, Индија има една од најголемите железнички мрежи во светот и исто така се смета за еден од најбрзо растечките железнички пазари. „Земјата сака речиси двојно да го зголеми капацитетот на железничкиот товарен транспорт“, објасни извршниот директор на Сименс, Роланд Буш.

Според Буш, споменатата наредба ќе помогне да се постигнат амбициозните цели на Индија во изградбата на најголемата електрифицирана железничка мрежа во светот.