Сименс ќе го гради четвртиoт наjголем висечки мост во светот

21

Сименс ќе го гради четвртиoт наjголем висечки мост во светот кој ќе биде главен изведувач на проектот за изградба на четвртиот по должина висечки мост во светот. Мостот ќе биде со шест ленти и е дел од проектот за автопат што ќе ги поврзува градовите Истанбул и Измир, во западна Турција, соопштија од компанијата. Договорот е во вредност од околу 17 милијарди евра. Планирано е мостот да почне да се користи во 2015 година.

Изградбата на мостот и 420-километарскиот автопат меѓу Истанбул и Измир е дел од најголемиот автопатски проект во Турција до денеска.