Сите му велеа дека нема да успее, денес има 24 милијарди долари

374

Фил Најт, милијардерот и основач на компанијата за спортска опрема Најк, сите му порачаа дека нема да успее.
Фил Најт и покрај коментарите сепак раководеше со Најк, па оваа компанија денес е една од најуспешните во областа на производство на спортска опрема.

Во едно од неговите интервјуа, Најт го опиша патувањето за трансформирање на Најк од обична мала компанија во компанија вредна 140 милијарди долари. Како што рече тогаш, многумина се сомневаа во неговата способност да успее.

– Многу луѓе ми велеа дека мислеле дека нема да успеам – изјави Најт.

Отсекогаш знаел дека може да пропадне, но неговиот оптимистички став му помогнал да истрае, вели тој. Изградбата на Најк била, тврди тој, најзабавното нешто што некогаш го направил. Неговиот тим имаше цел и веруваше дека ќе успее.

Требаше да се надминат многу пречки на патот.

– Знаевме дека можеме да пропаднеме, едноставно не мислевме дека ќе успееме. Сакавме да го правиме тоа што го работевме и се сакавме – рече тој.

Во 1963 година, Најт го коосноваше Најк, тогаш наречен Blue Ribbon Sports, со инвестиција од 500 долари од поранешниот тренер на атлетика Бил Боверман.

Првата продажба ја направил така што одел на состаноци и продавал патики од багажникот на својот автомобил. Денес ситуацијата е вака: Форбс го процени неговиот имот на 23,9 милијарди долари.

Како што рече Најт, започнувањето бизнис денес е многу поинакво отколку во 1960-тите. Кога го започнал бизнисот и рекол на својата 20-годишна сестра да оди во управа за лиценца за работа. Немаше вклучени сметководители или адвокати.

„Тој ништо не знаеше…“
Еднаш во интервјуто за промовирање на својата книга „ “Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike”, Најт седна со Дејвид Рубинштајн, кој објасни колку искуство имал Најт кога ја основал компанијата во 1962 година:

– Не знаеше ништо за дизајнот на чевли, не знаеше многу за менаџментот, а немаше пари – му рекол Рубинштајн.

И покрај недостатокот на знаење и искуство, Најт откри неколку клучни детали за почетоците на Најк и како подоцна се искачи до незамисливи височини.

– Го искористивме „бумот“ околу трчањето, подоцна џогирањето, што на крајот се претвори во фитнес „бум“… и од сето тоа добивме – се присети Најт.

Способноста на Најт и неговиот тим да ги проценат и да одговорат на барањата на пазарот им помогна да ги покријат сите празнини и неефикасности.

На прашањето која вештина му помогнала, иако речиси ништо не знаел за бизнисот, Најт одговорил: Ако треба да издвојам една работа, тоа би била мојата способност да ги судам луѓето.

Интересот за претприемништво е намален
Сепак, на некој начин, Најт мисли дека започнувањето бизнис денес може да биде многу полесно. Како што вели, во процесот на создавање на компанијата се борел со пари, кои не биле лесно да се добијат. Денес е многу полесно да се создаде капитал поради банките и заемите.

Сепак, тој е загрижен дека интересот за претприемништво е намален.

– Мислам дека има некаков пад на претприемачкиот дух. Но, сè има циклус. Така што јас сум оптимист дека циклусот овде ќе се сврти во иднина – смета претприемачот.

Најт беше инспириран од претприемачкиот дух и одлучноста на олимпискиот атлетичар Стив Префонтејн, кој исто така тренираше со Бауерман и стана еден од најпознатите американски натпреварувачи во атлетика во 1970-тите.