Ситигруп отпушта стотици вработени

25

Citigroup Inc. укинува стотици работни места низ компанијата, а меѓу засегнатите е и одделот за инвестициско банкарство на гигантот од Волстрит.
Кратењата изнесуваат помалку од 1% од работната сила на Citigroup од 240.000 лица, според луѓе запознаени со ова прашање, кои побараа да не бидат именувани. Вработените во организацијата за операции и технологија на компанијата и нејзиниот оддел за преземање хипотеки во САД се исто така меѓу погодените.

Рутинските кратења се дел од нормалното деловно планирање на Citigroup.

Портпаролката на Citigroup одби да коментира.

Овој потег доаѓа само неколку недели по ривалот JPMorgan Chase & Co. отпушти стотици вработени за хипотекарни заеми. Goldman Sachs Group Inc., од своја страна, започна еден од најголемите кругови на кратења на работни места досега во јануари, кога планираше да укине илјадници работни места низ целата компанија.

Во технолошкиот оддел, Citigroup потроши милијарди во последниве години за надградба на својата основна инфраструктура. Извршниот директор Џејн Фрејзер долго време рече дека инвестициите на крајот ќе и овозможат на банката да ја намали зависноста од мануелните процеси.