Скапа храна: Во Источна Европа е најлошо

39

Според Еуростат, од почетокот на војната, луѓето во Источна Европа го чувствуваат растот на цените многу повеќе отколку, на пример, Германците.

Во април цените на храната во Литванија беа за 22% повисоки од претходната година, во Бугарија порастот е 21%, а во Латвија – речиси 18%.

Цените на храната се зголемени за повеќе од 14 отсто во другите источноевропски земји – Унгарија, Естонија, Романија и Словачка.

Најскапо е во источноевропските земји

Во просек за Европа порастот е 8,9%. Веднаш под ова е Германија со 8,5% повисоки цени на храната, а најмалку поскапеле во Ирска – за 3,6%, а во Франција – за 4,3%.

Цените во еврозоната особено нагло пораснаа за некои важни основни прехранбени производи: во април маслата поскапеа во просек за 23% во ЕУ, а во Шпанија, Португалија и Бугарија цените се зголемија за повеќе од 40%.

Цените на житарките и месните производи, исто така, најмногу скокнаа во Источна Европа: додека просекот на ЕУ беше 10 и 9,1%, соодветно, во април 2022 година луѓето во Бугарија, Литванија и Унгарија мораа да платат повеќе од 20% повеќе за леб.

Во Полска, Бугарија и Унгарија месните производи поскапеа за повеќе од 15 отсто.

За споредба: во Германија лебот се зголеми за речиси 9% во истиот период, а месните производи за речиси 12%.

Во источна Европа храната го „јаде“ најголемиот дел од приходот

Важноста на високите цени на храната е поголема во Источна Европа и затоа што луѓето таму го трошат најголемиот дел од својот приход на храна. Во Романија, според Евростат, овој удел е 28%, а во Латвија, Словачка и Бугарија – над 20%.

Во Германија околу 11% од приходот на луѓето оди на храна.

Русија и Украина се меѓу најголемите извозници на пченица и други житни култури. Војната и санкциите наметнати на Москва од страна на Западот ги поскапуваат суровините и предизвикуваат тешкотии во снабдувањето.

Затоа и прехранбените производи, но и воопшто животниот стандард стануваат се поскапи. Просечното зголемување на цените на зеленчукот во ЕУ е повеќе од 10 отсто, истото важи и за лебот. Месото поскапело во просек за 9 отсто.