Ски-очила од 3D печатач ги следат цртите на лицето

18

Како и со сите спортски облеки и додатоци, важно е скијачките очила да одговараат на корисникот што е можно подобро според неговата индивидуалност. Излегува дека тоа се постигнува совршено со 3D печатач.

Производителот на спортска опрема Smith го одведе овој концепт до крајност, нудејќи ски-очила кои се печатени по нарачка на 3D печатач за да одговараат на 100% од лицето на индивидуалниот корисник, објави NewAtlas.

Оние кои сакаат да иновираат треба да започнат со избирање ремен плус две заменливи леќи преку веб-страницата на производителот. Откако ќе се направи нивната нарачка, тие добиваат единствен код заедно со инструкции за преземање на апликација за iOS.

Користејќи ја оваа апликација и камерата на нивниот iPhone или iPad, тие треба да направат 3D скенирање на своето лице дома. Smith ги користи податоците од скенирањето за 3D печатење на рамката на очилата.

Според соопштението, рамката е во согласност со точните контури на лицето на клиентот. Откако ќе заврши процесот на склопување, готовите очила се испраќаат до купувачот. Се тврди дека целиот процес трае 14 работни дена.

Според Smith, персонализираните очила имаат многу помалку точки на притисок, пенетрација на воздух и непријатност од моделите што се продаваат „на полица“. Ова исто така треба да значи дека ременот може да се држи многу послободно за поголема удобност.

Покрај тоа, се користи значително помалку пена, која обезбедува запечатување, за да се обезбеди добро вклопување. Ова ги заштедува ресурсите на производителот.

Последно, но не и најмалку важно, се тврди дека индивидуално направените ски-очила обезбедуваат пошироко видно поле, бидејќи леќите се наоѓаат поблиску до лицето на корисникот.