Следи увоз на работна сила во регионот

95

Целиот регион се насоочува со Европската унија бидејќи многу работници одат во западните земји во потрага по подобри плати, што создава горлив проблем, вели Николина Јанковиќ, организациски психолог и консултант во Асерт Интернешнл.

„Србија има голем број ИТ експерти во споредба со земјите од регионот. Но, она што го гледаме во другите области имаме мал број кандидати“, рече таа во презентацијата „Работната сила – заеднички проблем“, пренесува Пословни дневник.

Таа додаде дека е многу тешко да се најде високо обучен бравар за фирми во Србија. Производните компании едноставно треба да се поврзат со институциите за да го едуцираат кадарот што им е потребен.

Според неа, увозот на работна сила во Србија сè уште не добил замав како во Хрватска, но наскоро ќе биде неопходен, особено во областа на градежништвото.

Дополнителен проблем постои на младинскиот пазар. Имено, половина од нив на возраст од 15 до 24 години размислуваат да заминат во странство и тоа е многу неповолно.

„Платите за почетници се многу ниски, а младите ја очекуваат првата плата во износ од 80 до 100.000 динари (700 до 850 евра). Кога тоа не го добиваат, тоа е главната причина да заминат во странство“, заклучи Јанковиќ.