Следува бура на пазарот на комерцијални недвижности, а американските банки се полни со лоши кредити

20

Американскиот бизнисмен Чарли Мангер предупреди на претстојната бура на американскиот пазар на комерцијални недвижности, при што американските банки се „полни“ со, како што тој ги нарече „лоши заеми“, бидејќи цените на недвижностите паѓаат.

Коментарите на 99-годишниот инвеститор и помошник на милијардерот Ворен Бафет доаѓаат како превирања низ финансискиот систем на земјата, поврзани со потенцијален колапс на комерцијалните недвижности по неколку неуспеси на банките.

„Не е ни приближно толку лошо како што беше во 2008 година“, рече заменик-претседателот на Беркшир Хатавеј во интервју за „Фајненшл тајмс“. „Но, проблемите се случуваат во банкарството исто како што проблемите се случуваат секаде на друго место. Во добри времиња добивате лоши навики… Кога доаѓаат лоши времиња, тие губат премногу“.

Беркшир има долга историја на поддршка на американските банки во периоди на финансиска нестабилност. Гигантот од индустријата за осигурување инвестираше 5 милијарди долари во Голдман Сакс за време на финансиската криза 2007-2008 година и слична сума во Банката на Америка во 2011 година.

Но, компанијата сега е настрана поради тековните превирања, поради кои пропаднаа Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank. „Беркшир направи некои банкарски инвестиции кои ни одеа многу добро“, рече Мангер. „Имавме разочарувања во банките. Не е толку лесно да се води банка интелигентно, има многу искушенија да се направи погрешна работа“.

Нивната неподготвеност делумно произлегува од ризиците што демнат во огромните портфолија на банките на заеми за комерцијални недвижности. „Многу недвижнини веќе не се толку добри“, рече Мангер. „Имаме многу проблематични деловни згради, многу проблематични трговски центри, многу проблематични други имоти. Таму има многу агонија“.

Тој истакна дека банките веќе се повлекуваат од кредитирањето на комерцијалните инвеститори. „Секоја банка во земјава денес е многу построга за кредитите за недвижнини отколку пред шест месеци“, рече тој. „Се чини дека сите тие се во голема неволја.