Словачка технологија за летечки автомобили продадена на кинеска компанија

28

Словачката технологија зад AirCar, летечки автомобил кој првично беше развиен и успешно тестиран во Европа, е купена од кинеска компанија.
Опремен со бензински мотор на БМВ, словачкиот AirCar 2021 леташе 35 минути помеѓу два аеродроми, користејќи писти за полетување и слетување, и му беа потребни нешто повеќе од две минути за да се трансформира од автомобил во авион. Како што пишува Би-Би-Си, сега возилата изградени врз основа на неговиот дизајн ќе се користат во „одреден географски регион“ на Кина, пишува Лидер.

Компанијата за технологија за летечки автомобили Hebei Jianxin, со седиште во Кангжу, ги купи ексклузивните права за производство и користење на авионите AirCar. Компанијата изгради сопствен аеродром и школа за летање по претходна аквизиција од друг словачки производител на авиони, рече Антон Зајац, ко-основач на KleinVision, компанијата која го создаде AirCar.

Откако го предводеше развојот на револуцијата на електричните возила, Кина сега активно развива решенија за летечки транспорт.

Минатиот месец, компанијата наречена Autoflight изврши пробен лет на патнички дрон меѓу градовите Шенжен и Жухаи. Патувањето, кое вообичаено би траело три часа со автомобил, било завршено за само 20 минути, јавува Би-Би-Си, а во авионот немало патници.