Словенечкиот BuWizz го создаде најбрзиот Lego автомобил во светот

11

Словенечката компанија BuWizz, специјализирана за производство на мотори за Lego автомобили и возови, тврди дека го направила најбрзиот Technic модел со размер 1:8 во светот, објави компанијата на својот блог.

Проектот започна на почетокот од 2021 година, кога некои од директорите на BuWizz почнаа да бараат соработка со производителот на хиперавтомобили и потпишаа договор со шпанската компанија Spania.

Лего автомобилите се модели на хиперавтомобилот Spania GTA Spano, од кои се произведени само 12 автомобили, по цена од 1,8 милиони евра. Моделот е замислен како верен приказ на вистински хиперавтомобил направен од лего коцки, според BNE IntelliNews.

Тимот на BuWizz го става својот Spano на тест на тркачката патека во Велење, Словенија. Моделот, кој е управуван од апликација за паметни телефони со Bluetooth, достигна 36,5 km/h, што се претвора во околу 22,6 mph.